Matkat, retket ja juhlat


RETKELLÄ JA JUHLASSA KOTKASSA 2018.

Kesäkuun 13.-14. päivä lähdettiin yhteisellä bussilla ylä-savolaisten kanssa Kaakkois-Suomeen ja meranrantakaupunkiin Kotkaan.

Kotkassa käytiin Langinkoskella Keisarillisessa kalastus majassa,jossa keisarinna kertoi tsaarin ajan vierailuista.
Ihailimme Sapokan vesipuistoa ja kuunneltiin puistokonsertin musiikkia. Osa kävi Tampsan lavalla tanssimassa.

Torstaina 14.6. osallistumme Eläkeläiset ry:n kolmen aluejärjestön (Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi) yhteiseen juhlaan. Samalla juhlittiin Kotkan eläkeläisten 60v. toimintaa.
Juhla pidettiin Kotkan Karhuvuoren Urheilutalolla.
TALVIJUHLA 3. helmikuuta 2018

Kutsumme Teitä

TALVIJUHLAAMME
lauantaina 3.pvä helmikuuta 2018
Hiltulanlahden Vanulaan, Tuovilantie 8

Juhla alkaa klo 12.00 ja kahvittelu
klo 11.00 lähtien.

Olemme valmistelleet mukavia ohjelmia ja järjestämme hyvät arpajaiset. Lopuksi tietysti tanssitaan ja Naapurinpojat soittaa.

7 € kahvilipulla saa kahvin/ teen lisäksi vehnäsen ja
suolaisen syötävän.

Ohjelman jälkeen on mahdollisuus ostaa lounaaksi keitto ja
voileipä+ kahvi, hinta 7 €.

Tervetuloa!

Kuopio-Kallavesi Eläkeläiset ry


Savon aluejärjestön KESÄJUHLAT

pidettiin Iisalmessa Kyllikinrannan lavalla 17. pv elokuuta.

Ohjelmaa esittivät eri puolilta Savoa tulevat eläkeläiset ja asia puolesta vastasi Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen. Tanssin tahdista vastasi Unikuva-yhtye.

Matka tehtiin yhdessä Siilinjärven ja Vehmersalmen Eläkeläisten kanssa.

Juttuharjun retki

Keskiviikkona syyskuun 7. päivä teimme jo perinteeksimuodostuneen päiväretken Juttuharjuun Haminalahdessa.

Emännät olivat tehneet herkullisia voileipiä ja leiponeet tuoreet pullat tarjottaviksi kahvin kanssa. Yhdistys tarjosi jäsenilleen kahvituksen sekä myöhemmin päivällä grillatun makkaran.

Tuvassa raikui yhteislaulu ja musiikista vastasivat haitaristi, kitara sekä kolme huuliharpun soittajaa. Sää oli aurinkoinen ja iltapäivällä pelattiin petankkia pihamaalla. Musiikki soi, laulettiin ja pistipä muutama pari tanssiksi nurmikolla.


Syysretki Rokualle

Hieno matka tehtiin ti 27.- pe 30.10.2015. Reissuun lähti 30 iloista eläkeläistä. Mennessä pysähdyttiin keittolounaalla Vieremällä ja loppumatka sujui laulellessa.

Päivät täyttyivät monenlaisesta liikunnasta. Hotellin ohjelmaan kuului jumppa ja kuntopiiri. Kahvakuulakin piti olla, vaan ei ollut välineitä kaikille halukkaille. Kylpylää ryhmä käytti ahkerasti ja osa oli myös vesijumpassa. Muutama nautti myös hemmottelevista hoidoista.

Rokuan luonto on upea ja säähän meitä suosi aurinkoisilla päivillä. Mikäpä oli retkeillessä hiekkadyyneillä ja jäkäläkankailla. Yhtenä päivänä bussin kuljettajamme, Markkisen Risto, vei ryhmämme autolla vähän kauemmas kansallispuistossa. Näin pääsivät mukaan myös se osa joukkoa, joka ei jaksa kävellä kovin pitkästi. Se oli hieno retki, kävimme Pookivaaran laella ja Syvyyden kaivolla. Osa joukosta käveli hieman lyhyemmän reitin ja lujempaa kulkevat pidemmän. Samoihin aikoihin oltiin autolla.

Pihapiirin kodassa maistuivat grillimakkarat ja yhteislaulu raikui. Ruoka oli maittavaa ja loppuillat kuluivatkin tanssin merkeissä orkesterin tai karaoken tahdissa. Ja kun tanssittajia tässä naisvaltaisessa joukossa ei ollut riittävästi, niin tanssittiinpa porukassa. Hauskaa oli.
Kotiin tultiin monta hauskaa muistoa mukana levänneinä ja virkistyneinä. Väki lauloi kiitokset Sirkalle ja Risto-kuskille.

ELOKARKELOT KIURUVEDELLÄ

Savon aluejärjestö piti elokuun puolivälissä iloiset Elokarkelot Kiuruvedellä Puistorinteen lavalla.

Sää oli hienompi kuin osattiin odottaa. Aurinko paistoi ja oli mukava tanssin tauoilla istuskella ulkona, nauttia siellä makoisia muurinpohjalettuja tai makkaraa. Väkeä juhlaan tuli reilusti yli 300. Meitä kuopiolaisia oli mukana täysi bussilasti.

Ohjelmaa esittivät Savon laajalta alueelta eri yhdistysten ihmiset. Varkautelaiset esittivät reippaan liikuntaesityksen tanssin tahdissa, sekä hauskan sketsin. Mikkelistä Auvisen Anja ja Jääskeläisen Impi lausuivat vuorottain Eino Leinon runoa ja myös Kuopiosta Ritvasen Salme lausui runon. Iisalmelaiset esittivät senioritanssia. Vehmersalmen ja Kuopion esiintyjät lauloivat kuorona kolme laulua; Vanha kulkuri, Turistit tuppukylään ja Vanhan veräjän luona. Yksinlaulua esitti Vehmersalmelta Keijo Savolainen säestäjänään Pentti Hiltunen ja Jouko Turunen. He säestivät myös yhteislaulut, jotka laulettiin niin että tanssilava raikui. Arpajaiset ovat aina yhtä suosittua. Tanssit tahditti Unikuva orkesteri. Tanssijoita lavalla riitti loppuun saakka.

Juhlapuheen piti järjestösihteeri Anu Mäki ja hyvän puheen pitikin. Hän aloitti sanomalla, että ”on arvokasta ja tärkeätä kokoontua yhteen, nauttia ystävyydestä, valosta ja lämmöstä – kerätä voimia syksyn ja talven varalle”.

Anu nosti puheessaan esiin mm. vanhusten kotihoidon sekä yksin asumisen. Tosiasiallinen tilanne on se, että vanhuksille kotiin tuotavia palveluja on liian vähän.

Yksinelävien, myös yksinelävien eläkeläisten riski joutua köyhyysloukkuun on moninkertainen perheellisiin verrattuna. Yksinasuva kantaa vastuun asumis- ja elinkustannuksista kokonaan. Kaikki yksin asuvat eivät ole yksinäisiä, mutta iän tuoma fyysinen haurastuminen altistaa yksinäisyydelle. Ja tämä on se näkökulma, joka meidän eläkeläistoiminnassamme tulisi muistaa ja huomioida, muistutti Anu Mäki.

Anu nosti esille myös erilaisia tämän päivän yhteiskunnassa esillä olevia asioita, mm. loppukesästä käydyn keskustelun rasismista ja hallituksen toimintalinjan. Sen seurauksena kohdistuu eläkeläisiin monenlaisia toimenpiteitä, mm. lääkekorvausten pienentäminen, asumistuen siirtäminen yleisen asumistuen piiriin ja palvelumaksujen korotukset. Jotta ihmiset eivät lamaantuisi, on meidän vastattava tähän haasteeseen yhdessä. Yhdistysten arkinen toiminta, kerhotapaamiset, harrastusryhmät ja kaikki yhdessä tekeminen tulee entistä tärkeämmäksi ja arvokkaammaksi.

Kiuruveden Eläkeläisten tarmokkaat talkoolaiset tekivät ison työn hoitaessaan kahvituksen, voileipien teon ja tarvikkeiden hankinnan. Muista yhdistyksistä olivat lipunmyyjät ja arpojen myyjät, kummassakin kuopiolaisia. Kiitos kaikille talkoolaisille! Yhteistyö pelasi hienosti ja tuotti myös tulosta.


Eläkeläiset ry:n kulttuuri ja retkeilypäivät järjestettiin Porissa 9.–11.6.2015

Poriin kokoontui kesäkuussa järjestön jäseniä ympäri maaata viettämään kulttuuri- ja retkeilypäiviä. Myös Kuopiosta oli bussilastillinen eläkeläisiä mukana.

Matka Poriin Eläkeläiset ry:n Kulttuuri- ja retkeilypäiville 9. – 11.6.2015

Tämän ”matkakertomuksen” tekivät paluumatkalla bussissa ollut porukka, kirjaten jokainen oman tärkeän kokemuksen matkasta. Yhteen asiat kirjasi Mervi.

Kuopio-Kallavesi Eläkeläisten iloinen joukko matkasi Poriin ja lähti sinne tiistaiaamuna jo ennen kuutta. Tuusniemeltä tulleet lähtivät vielä aikaisemmin. Mukana oli 31 jäsentä Kuopiosta ja lisäksi Tuusniemeltä 5 jäsentä. Matkaa tehtiin Hojon Matkojen bussilla ja sitä ohjasi taitavasti ja hyvällä palveluasenteella Joel.

Meno matkalla pysähdyttiin pari kertaa hörppäämässä kahvit. Porissa oltiin puolen päivän aikaan. Tulimme ensin tapahtumapaikalle, jossa Sirkka matkanjohtajana haki kaikille ohjelmalehtisen. Rannekkeet ja ruokailulipukkeet jaettiin jo autossa. Osa ryhmästä lähti heti ruokailemaan ja osa jäi katselemaan tapahtuman tarjontaa ja paikkoja. Tuttujakin tuli hetimiten vastaan. Sää oli aurinkoinen, mutta viileä ja aika tuulinen.

Hotelli Vaakunassa majoituimme kahden hengen huoneisiin, paitsi Sisko, Liisa ja Raija, jotka halusivat asua kolmestaan. Avajaisjuhla alkoi urheilu talolla klo 19.00 ja bussi vei koko joukon juhlapaikalle. Juhlan jälkeen osa ryhmästä halusi mennä iltaa istumaan ja syömään. Aika suuri joukko meitä olikin hotellin alakerrassa olevassa lähes täydessä ravintolassa. Taisi kyllä uni maittaa pitkän päivän jälkeen, kunhan kukin ehti nukkumaan.

Toisena päivänä matkasimme jälleen bussilla kouluille eri tapahtumiin. Reippaammat menivät kävellen, eihän matka kovin pitkä ollut. Esittelyjä ja tilaisuuksia oli valittavaksi asti. Esim. KSL videoi halukkaiden muisteluita ja ajatuksia oppimisesta, opintokerhoista ja yhdistystoiminnasta. Videot julkistettiin samana päivänä Eläkeläisten netti sivuilla. Monet yhteistyökumppanit esittelivät tuotteitaan ja kertoivat niistä. Tapahtuma pisteet täyttivät tarkoituksensa ja työssä olevat olivat hienoja ihmisiä. Suurkuorossa laulamassa olevat kävivät ajallaan harjoituksissa. Meidän ryhmästä laulajia oli 5. Päivätanssit oli järjestetty iltapäivällä ja niiden suosio oli runsas. Väki tanssi hikipäässä.

Yhtenä tilaisuutena oli meidän Tumin (Kari Turunen) pitämät jutut pyörän huollosta sekä pitkistä pyörämatkoistaan ulkomaille. Tumi teki matkan Kuopiosta Poriin polkupyörällä ja palasi takaisin Kuopioon yhteisessä bussissa.

Yksi tilaisuus oli molempina päivinä hyvin suosittu. Sen nimi oli Suuri eläkeremontti ja puhumassa olivat Kalevi Kivistö ja Hannu Partanen. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet sille varattuun pieneen tilaan. Osanottajien paljous osoitti, että ihmisiä kiinnostavat myös asiat huvittelun lisäksi. Kivistö puhui selkeästi ja johdonmukaisesti eläkeuudistuksen kiemuroista ja siitä, miten eläkejärjestelmä on syntynyt ja rakentunut vuosien mittaan. Hän kertoi tulevasta uudistuksesta oman käsityksensä ja arvosteli vain huonojen päätösten tekotapaa.

Avajais- ja pääjuhlan annit olivat loistavat, kummassakin esitetyt ohjelmat olivat erittäin tasokkaita. Vaikutuksen tekivät ainakin erikoisen hyvä yksinlaulaja ja hyvä lausuja. Salonkitanssi oli uutta nähtävää ja liikuntaesitykset hienoja. Suurkuoro oli mahtava ja sen laulamat laulut ihania. Yhteislaulut olivat pidettyjä ja erityisesti pääjuhlan lopuksi yhdessä suurkuoron kanssa laulettu Satumaa. Kivistön puhe oli taattua tavaraa; hauskasti tehty asiapuhe, josta pidettiin.

Viimeisen päivän aamuna reippaammat osallistuivat osa kulttuurikävelyyn omassa tahdissaan osa ohjattuun kuntokävelyyn. Sitten pantiin tavarat autoon ja lähdettiin Eetun aukiolle kävelemällä. Lopputilaisuudessa Eetun aukiolla esiintyi raumalainen ryhmä, joka lauloi ja soitti saaden yleisön mukavasti mukaansa. Siellä julkaistiin myös monet arpajaisten tulokset. Kävelykorttien palautuksen palkinnot jaettiin ja Kuopio-Kallavesi Eläkeläiset voitti sen. Olimme palauttaneet eniten kortteja ja tehneet selkeän selvityksen erilaisista liikuntamuodoista, joita meidän yhdistyksessä järjestetään. Mervi kävi pokkaamassa palkinnon, joka on 5 tunnin mittainen liikuntapäivä ohjaajineen valitsemassamme paikassa. HYVÄ ME!

Porin kaupunkiin lähemmin tutustuneet, pitivät sitä kauniina ja mukavana kaupunkina, jossa oli leveät kadut ja hienoja taloja. Kulttuuri- ja retkeilypäivät oli kokonaisuutena hyvin järjestetty ja organisoitu, jossa oli välitön ja lupsakka tunnelma. Porissa sai tutustua uusiin ihmisiin joita ei ollut aikaisemmin tavannut. Siellä sai myös tavata vanhoja tuttuja ja se oli koko porukan yhteinen ”hengen vahvistus”, olihan meitä paljon koolla.

Matkasta jää mukavat muistot jokaiselle mukana olleelle. Yhteishenki oli hyvä ja aikataulut piti. Tulomatka sujui kivasti lauleskellen ja siten, että jokaisella oli mahdollisuus kertoa muille omasta kokemuksestaan matkan aikana. Välillä poikettiin syömässä ja sitten taas matka jatkui. Siskon ehdotuksesta pantiin paperi kiertämään ja siihen jokainen laittoi asiat, jotka on nyt kirjattu tähän.

Kiitokset matkan järjestelyistä kuuluvat matkavastaavalle, Sirkalle, joka teki ison työn majoitusvarausten suhteen ja hoiti matkan aikana asiat hienosti. Kiitokset myös ryhmän ilmoittautumisissa auttaneelle Salmelle.

Seuraavaksi lähdetään valtakunnallisille Kesäpäiville Vuokattiin kesällä 2017.